Tatar muudeti põllukultuuriks juba umbes 4000 aastat tagasi Himaalaja mäestikus ja sellest ajast on tatar leidnud igakülgset kasutamist väga paljudes riikides toidu, dieettoidu ja ravimtaimena organismi tervendamiseks. Tänaseks on tatrakasvatus Eestiski juba laialt levinud. Ilma kestadeta tatraterade saamiseks tööstuses aurutatakse tatraterasid u.800 kraadi juures kuni viljad-pähklid paisuvad ja eralduvad koorest, seejärel kõik kuivatatakse ja tuulutamise teel eraldatakse kestad. Selliselt valmistatud tatratooted muutuvad kahe kuu pärast täiesti “surnud toiduks”, tatar enam ei idane ja annab organismile ainult mikroelemente ja kaloreid. Terveid “tatrapähkelid” nimetatakse tatratanguks. Üha sagedamini puhastatakse tatrateri ehk eraldatakse kestad spetsiaalsetes mehhaanilistes veskites (nagu tehti vanasti Eesti taludes). Selliselt on võimalik saada tatrateri, millest toidu valmistamine on palju kiirem, tatraterades säilivad kõik bioaktiivsed ained, elujõud ja idanemisvõime.

Toortatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisaldusepoolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini. Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (kõhus ei teki raskustunnet), tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse.

Tänu oma rikkalikule koostisele on toortatral väga palju suurepäraseid farmakoloogilisi ja ravivaid omadusi:

• mõjub ergutavalt, suurendab lihasjõudu, vastupidavust

• toniseerib, tugevdab ja puhastab veresooni, eriti kapillaaride võrku sidekudedes, parandab vere tsirkulatsiooni kapillaarides ja sellega ainevahetust, takistab tursete ja verevalumite teket, soodustab vereloomet ning hoiab hästi töökorras silmanägemist ja ajuvereringet

• tugevdab põletikuvastaseid protsesse, takistab organismis selliste ainete moodustumist, mis põhjustavad reumatoidartriiti, jämesoolepõletiku ja nendega seotud valude teket

• suurendab immuunsüsteemi elementide moodustumist ja nende aktiivsust, pidurdab bakterite paljunemist, vähendab ägedate nakkushaiguste tekkevõimalusi hingamisteedes

• katkestab vähi rakkude varustamise nende elutegevuseks vajalike fermentidega, aeglustab arengud või üldse võib viia rinna-, jämesoole-, munasarja- ja verevähi hukkumiseni; kiirendab fermentide moodustumist, mis hävitavad organismi sattunud kantserogeenide hulka ja nende mõju

• soodustab liigse kolesterooli väljaviimist organismist, vähendab kolesterooli ladestumist arterite ja teiste veresoonte seintele

• reguleerib suhkrusisaldust veres

• normaliseerib vererõhku paljude südamehaiguste puhul, takistab vere paksenemist ja trombide teket, ateroskleroosi arengut, südame-veresoonkonnahaiguste (sh insuldi) teket, takistab ja aitab ravida organismisiseseid verejookse (südames, ajus, naha all, silmades)

 

Toortatart kasutatakse laialdaselt rahvameditsiinis. Üha rohkem arste soovitab ravikuuri määramisel tatart tarvitada. Kõikides tervisliku toitumise programmides on tatra kasutamine lausa kohustuslik. Üsna rohkem teadlasi peavad tatart üheks tuleviku perspektiivsemaks ravivahendiks, mis vastab suurepäraselt Hippokratese põhiteesile: “Toit peab olema rohi, ravim”. Tiibeti meditsiinis kasutatakse tatart ravimina juba ammu. Tänu oma omadustele toimib toortatar tervendavalt ja aitab hästi ravida kõhunäärme ja mao-ja soolestikuhaigusi, astmat, rasvumist, suhkruhaigust, ekseemi, skleroosi, aneemiat, reumat, artriiti, haavandeid, allergiat, prostatiiti, leukeemiat, depressiooni (sh parandada meeleolu). Oma toime tõttu on tatar eriti vajalik suurtes tööstusrajoonides ja linnades halbades keskkonnatingimustes elavatele inimestele.

 

Vaata SinuElu epoes pakutavaid Remedyway toortatratooteid!